SBC Akademija

8. SBC Akademija: Mladi so prihodnost podjetne Slovenije


05. 11. 2019 13:00

Mladi so prihodnost, brez njih ne more biti podjetne Slovenije niti blaginje

»Verjamem, da imamo strast, veselje do dela in ljubezen do Slovenije. Napačno mišljenje je, da se v Sloveniji ne da uspeti. Prvi predpogoj je, da ga ne jemljemo kot delo, temveč način življenja,« je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili novoustanovljeno sekcijo SBC Mladi, ki deluje v okviru SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, povedal Matic Vizjak, predsednik iniciativnega odbora sekcije SBC Mladi, ki ga širša javnost pozna kot dvakratnega prejemnika naziva inovativnega mladega kmeta.

Po besedah predsednika SBC – Kluba slovenskih podjetnikov Marjana Batagelja je podjetništvo nekaj, kar nima ne spola, ne vere, ne starosti, za katerega se lahko odločiš tudi pri 60 letih. Recept je enostaven: sledi svoji viziji, ideji.

Dr. Jure Knez, idejni oče projekta SBC Mladi in solastnik podjetja Dewesoft, pa je poudaril, da je SBC Mladi organizacija, ki združuje ljudi, ki isto razmišljajo. Eden izmed ciljev je vzgajati mlade v duhu podjetništva, ki bodo Slovenijo pripeljali naprej. Prepričan je, da se lahko celotna družba marsikaj nauči od njih.

Na novinarski konferenci, ki je potekala v NLB Centru inovativnega podjetništva v Ljubljani, so javnosti prvič predstavili pred kratkim ustanovljeno sekcijo ter način in cilje njenega delovanja. Po besedah Matica Vizjaka SBC Mladi združujejo najbolj perspektivne mlade podjetnike, ki se kot takšni dokazujejo s svojim poslovnim delovanjem in dosežki. Tako kot za člane SBC tudi za člane sekcije SBC Mladi veljajo strogi vstopni kriteriji, med katerimi so nekaznovanost, večinsko slovensko lastništvo, poravnane obveznosti in apolitičnost, določeni pa so tudi finančni/poslovni kriteriji, ki jih morajo izpolnjevati člani.

V iniciativnem odboru sekcije SBC Mladi je trenutno 24 članov, perspektivnih mladih podjetnikov z zelo dobrimi poslovnimi rezultati in ambiciozno vodijo lastna podjetja, ki ustvarjajo dodano vrednost. Klub je prejel številne predloge za vstop v članstvo, kandidature pa obravnava po presoji prej naštetih kriterijev.

Pridobijo vsi: mreženje, izmenjava dobrih praks, izboljšava poslovnih rešitev

S projektom SBC Mladi uspešni mladi podjetniki pridobivajo možnost za medsebojno mreženje, izmenjavo informacij in iskanje novih poslovnih priložnosti, obenem pa za navezovanje tesnejših stikov s člani SBC, boljši vpogled v njihovo delovanjem, dostop do njihovih nasvetov in mnenj. Po drugi strani s projektom SBC Mladi pridobijo tudi člani SBC in klub SBC kot povezava nadpovprečno uspešnih v slovenskem poslovnem prostoru: odprejo se nove poslovne priložnosti v povezavi z najboljšimi mladimi podjetji, v klub pritekajo nova, sveža mnenja, pogledi  in predlogi, krepi pa se tudi njegov podmladek. SBC – Klub slovenskih podjetnikov tako pod eno streho povezuje najbolj etablirane slovenske podjetnike in najbolj perspektivne mlade podjetnike.

»Cilj SBC je povezati 3 skupine – naj podjetnike, naslednike in perspektivne mlade podjetnike po stažu. Želimo združiti najbolj perspektivno podjetništvo pod eno streho – klub SBC,« je povedal Goran Novković, izvršni direktor SBC – Kluba slovenskih podjetnikov.

Marjan Batagelj, predsednik SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, predsednik upravnega odbora delniške družbe Postojnska jama je zbrane nagovoril z naslednjim stavkom: »Na nas je velika odgovornost, da zaposlenim zagotavljamo varnost, odgovornosti se mora zavedati čisto vsak mladi podjetnik, mlado podjetje in če jim lahko pomagamo, da se kakšni luknji izognejo, bomo to z veseljem storili.«

»Vsi se sprašujejo kako zadržati mlade doma, recept je enostaven, potrebno jih je ustrezno nagraditi, saj ne vidim razloga, da nebi imeli perspektivni ljudje enake bruto plače, kot jih imajo v primerljivih podjetjih v tujini,« je povedal dr. Jure Knez, solastnik podjetja Dewesoft in član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov

»Želim pripomoči k temu, da v Sloveniji prevlada pozitivno podjetniško razmišljanje, da se na pošten način, tudi brez posebnih zvez, poznanstev in začetnega kapitala v našem okolju da uspeti.

»Vera vase, v ljudi, ki nas obkrožajo, in seveda tudi v Slovenijo je za začetek vse, kar potrebujemo. SBC Mladi smo aktivni člani, polni žara in entuziazma, željni povezovanja in nadaljnje rasti. Povezovanje in druženje z uspešnimi podjetniki je  najbolj kvalitetna oblika mreženja za nas,« Matic Vizjak, novoizvoljeni predsednik iniciativnega odbora SBC Mladi, ki deluje v okviru SBC – Kluba slovenskih podjetnikov.

»Vstop v podjetniške vode je dinamična, zanimiva in razgibana dogodivščina. Ne pomeni samo plavanja s tokom, temveč se je treba znati tudi izogniti čerem, preskočiti kakšno oviro in se kdaj tudi ustaviti in razmisliti, kako naprej. 

»Med vsemi vzponi in padci, na katere naletiš na svoji poti, je idealno imeti oporo in nekoga z več izkušnjami, ki razume situacijo in ti lahko priskoči na pomoč z nasvetom ali uporabno idejo. Svojo vlogo v SBC Mladi vidim predvsem v pomoči in svetovanju mladim podjetnikom, ki so še na začetku poti, saj močno verjamem v povezovanje in ustvarjanje sinergij med podjetniki, ki jih prinesejo skupni projekti in sodelovanje,« Jana Fleišer, SBC Mladi, zasebni vrtec Dobra teta.

»Časi se spreminjajo in veseli me, ko vidim vedno več mladih, ki se odločajo za podjetništvo. Ustvarjanje novih produktov, reševanje problemov in zasledovanje vizije je tisto, kar nas povezuje – zato sem ponosen, da so tudi nas povabili v ugledno družbo podjetnikov SBC. Predvsem zato, ker so mi blizu vrednote in načela članov: pošteno delo, medsebojna pomoč in vračanje širši družbi. Najbolj pomemben pa je človeški stik – pomoč ljudi, ki se srečujejo s podobnimi izzivi,« Matija Kovač, SBC Mladi, Jezikovna Akademija - Akademija INT, d.o.o..

SBC – Klub slovenskih podjetnikov bo sekcijo formalno potrdil na redni letni skupščini v februarja prihodnje leto, že pred tem pa se bodo nekateri najboljši mladi podjetniki predstavili na največjem letnem dogodku kluba, SBC Forumu, predstavili v okviru Festivala mladih.

Za mlade: boljši sistem štipendij, kadrovska stanovanja, stimulativni ukrepi za privabljanje v domovino

Po besedah Matica Vizjaka z odhajanjem mladih v tujino izgubljamo vsi: mladi, ki odhajajo iz slovenskega okolja, in družba, ker jo zapuščajo perspektivni talenti. Tudi zato so ena od temeljnih usmeritev SBC – Kluba slovenskih podjetnikov zelo konkretni ukrepi za mlade. Med predlaganimi ukrepi so:

Neodvisnost kadrovskih štipendij od socialnih pomoči. Kadrovske štipendije naj se - kot spodbuda marljivim dijakom in študentom - izvzamejo iz skupnega dohodka gospodinjstva in tako ne vplivajo na druge ugodnosti, do katerih je družina upravičena iz programa socialnih pomoči.

Davčne spodbude podjetjem za gradnjo kadrovskih stanovanj. Pobuda je odziv na aktualne in dolgoročne družbeno-ekonomske potrebe v Sloveniji po večjem številu najemniških stanovanj in potrebe podjetij po kadrovskih stanovanjih, ki jih lahko namenijo tako mladim kot strokovnim kadrom iz tujine. Ta predlog je že dobil podporo Državnega sveta RS.

Ukrepi za vračanje in zadržanje slovenskih talentov. Uvedba posebne davčne olajšave po zgledu Italije, Avstrije in drugih držav, ki ponujajo znižanje osnove za plačil davkov za 3–5-letno obdobje, če se mladi talenti iz tujine vrnejo v Slovenijo in nadaljujejo svojo raziskovalno pot v javnem ali zasebnem sektorju v Sloveniji.


Kontakt

Radi bi ostali v stiku.
Izberite najbolj priročen način kontakta in
odgovorimo vam v najkrajšem možnem času.

info@sbc.si

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.